Hvilken støvsuger skal jeg velge?

En støvsuger er noe alle trenger, og de fleste har. Vi bytter sjeldent ut støvsugeren med mindre den går i stykker, og veldig få kjøper seg en ny modell bare for å oppgradere. I forhold til andre elektroniske varer, er vi som regel trofast til den støvsugeren vi allerede har.

Nettopp derfor er det viktig at du velger rett, når du først går til innkjøp av en ny støvsuger. Kanskje har den gamle modellen din gått i stykker, eller kanskje du trenger en ny i forbindelse med flytting. Mest sannsynlig kommer du til å ha støvsugeren i mange år fremover, og derfor bør du tenke deg nøye om før du går til innkjøp.

I denne artikkelen skal vi hjelpe deg med å navigere det store støvsuger utvalget. For det er mange varianter å velge mellom og tilbudet utvides stadig. I tillegg skal vi gi deg noen råd til hva du bør tenke gjennom før du bestemmer deg.

Se video om hvordan du velger støvsuger:

Ulike typer støvsuger

Det finnes mange kategorier innen støvsugere, men i hovedtrekk kan vi dele dem inn dem inn i tre typer: Den tradisjonelle støvsugeren, den håndholdte og robotstøvsugeren. Det finne naturligvis flere modeller der ute, men dette er som regel hovedkategoriene.

Den første kategorien er den tradisjonelle støvsugeren. Dette er ofte de største modellene og krever at du bruker en strømkabel. Den tradisjonelle støvsugeren passer godt til hovedrengjøring av huset. Fordelen med disse er at de har en stor sugekapasitet og du kan arbeide med større gulvoverflater om gangen.

En håndholdt støvsuger er langt mindre og lettere tilgjengelig. Før i tiden var håndholdte støvsugere noe vi gjerne hadde på kjøkkenet, og ble brukt til suge opp smuler og støv fra vinduskarmen. Nå finnes det større modeller som også kan arbeide med større overflater, selv om de ikke er like store som tradisjonelle modeller.

Til slutt har vi robotstøvsugeren. Dette er det moderne valget for den travle forbruker. En robotstøvsuger går av seg selv og krever lite fra deg i hverdagen. Denne modellen passer godt til daglig rengjøring og kan stilles inn til å arbeide mens du er på jobb eller skole.

Les også: Slik støvsuger du best

Støvsuger til dyrehår

Støvnivået i huset vårt avhenger av flere faktorer. Har du for eksempel husdyr som røyter og små barn som føler mye? Dette må du ta med i betraktning. Hvis du har et firbent familiemedlem, forholdsvis hund eller katt, må du tenke gjennom motoreffekten på støvsugeren.

Støv er enkelt for de fleste støvsugere, men dyrehår krever en større motorkraft. I tillegg må du tenke gjennom munnstykket. Dersom du har husdyr, bør munnstykket være designet og spesialtilpasset, slik at ikke hårene bare blir hengende igjen på utsiden av munnstykket.

Det finnes støvsuger som er spesiallaget for familier med dyr, både med tanke på motorkraft, munnstykke og lyd. Dette er absolutt en fordel om du ønsker å bevare roen i huset under rengjøringsøkten. Det fine med munnstykkene for dyrehår, er at de også egner seg godt til tepper og parkett.

Hvor lang batteritid har en håndholdt støvsuger?

Batteridrevne støvsugere kan lades opp og står som regel i ladestasjonen når de ikke er i bruk. De siste årene har disse modellene forbedret seg, særlig med tanke på brukstid. Du kan regne med en batteritid på rundt 60 minutter.

De aller fleste håndholdte modellene, kommer med det som kalles auto-modus. Dette er en funksjon sørger for at batteritiden holder seg jevn gjennom økten, uansett hvilket underlag, overflate eller type støv du suger opp.

En oppladbar støvsuger kan aldri erstatte den tradisjonelle modellen – hvert fall ikke i skrivende stund. Selv om de er praktisk og tilgjengelig, fungerer de best som et supplement og ikke en erstatning. Hvis du ønsker kraften til en klassisk modell, men også fleksibilitet, finnes det varianter med ekstra lang ledning.

Hvis du skal gå til innkjøp av en oppladbar og håndholdt støvsuger, bør du se på voltstyrke. Det er dette som gir best mulig sugeeffekt. Jo høyere voltstyrke, desto bedre. Batteritid er naturligvis også viktig, men en kortere batteritid og høyre voltstyrke, vil gi et bedre og mer effektivt resultat enn et omvendt alternativ.

Dette må du tenke gjennom

Før du tar det endelig valget, bør du tenke gjennom hvilke flater og støynivå støvsugeren skal jobbe med. Har du allergikere i hus, kan en robotstøvsuger ta seg av daglig rengjøring. For store boliger vil en tradisjonelle variant gi deg en tilstrekkelig arbeidsflate.

Har du en studioleilighet kan en større oppladbar variant være tilstrekkelig. Tenk gjennom munnstykke, tilgjengelighet og voltstyrke. Bruk gjerne litt tid på å sammenligne modeller, før du går til innkjøp. Slik finner du en god modell for familien.