Trenger jeg en industristøvsuger?

Av og til trenger vi en støvsuger som kan bli kvitt mer enn vanlige hybelkaniner. Da er en industristøvsuger det vi trenger. Dette er robuste, mobile og ekstremt kraftige støvsugere med mange bruksområder.

Det finnes forskjellige typer industristøvsugere, avhengig av om du trenger våt- eller tørrsuging, en mobil eller en stasjonær variant. Vi har sett nærmere på hva en industristøvsuger egentlig er og når dette kraftige redskapet kommer til nytte.

Les også: Slik velger du støvsuger

Se kraften til slike støvsugere i denne videoen:

Hva er en industristøvsuger?

En industristøvsuger, ofte kalt grovstøvsuger, er beregnet for de tøffe oppgavene. En grovstøvsuger brukes gjerne i garasjer, kjellere, biler og på terrasser, mens en industristøvsuger benyttes i metallindustrien og næringsmiddelindustrien.

Disse modellene faller ofte inn i samme kategori, da de er langt kraftigere enn en tradisjonell støvsuger. En industristøvsuger brukes vanligvis ikke i privat hjem, og er som oftest er beregnet for større industrier og virksomheter som jobber med farlig damp og støv.

Mange bruker også industristøvsugere når de arbeider på plasser hvor utslipp av støv ikke er tillatt. Dette kan for eksempel være på laboratorier eller under arbeid med sensitivt maskineri.

Forskjellige typer industristøvsugere

Når du skal rengjøre industriell virksomhet, har du mange flere behov enn når du skal støvsuget hjemme. Du kan velge mellom to typer industristøvsugere, enten en kombinert våt- og tørrsuging, eller kun tørrsuging.

Det er også mulig å velge mellom mobile og stasjonære varianter. Disse modellene har en ekstremt høy sugekraft og en lang levetid. Når det gjelder våt- og tørrsuging, vil industrien du arbeider i avgjøre hvilken modell du bør gå for.

Tørrsuging

Industristøvsuger for tørrsuging kommer med en spesiell filterteknologi. I industrielle virksomheter, må du håndtere et stort spekter av materialer og stoffer. Her kan det være snakk om farlig støv og utslipp, grove og fin spon, sand, fibre, spray, organiske stoffer og matrester.

Slikt smuss og avfall, stiller høyere krav til en god filterteknologi, enn for eksempel vanlig støv og midd.  Dersom du velger en støvsuger til tørrsuging, kan du også få forskjellige typer filtre. Noen er optimalisert for kontinuerlig drift, mens andre for tidsintervaller.

Våt- og tørrsuging.

Med en kombinert industristøvsuger, får du også muligheten til å hanskes med væske. Disse modellene er som regel mobile og er skapt for å kunne håndtere større mengder smøremidler og metallspon.

Selv om denne modellen er mobil, er den også produsert for å tåle mye drift og lengre økter. Det er også mulig å finne varianter som kan stå på døgnet rundt. Dette er et godt alternativ om du skal rengjøre grove partikler, metallspon, kjølevæske, vann olje og annet væskesøl.

Grovstøvsuger vs våt- og tørrstøvsuger

Når du jakter på en industriell støvsuger, vil du vanligvis få opp både grovstøvsugere og våt- og tørrstøvsugere. Likheten mellom modellene er at de er kraftige og robuste, men de er også beregnet for forskjellige bruksområder.

En grovstøvsuger kan brukes av nybegynnere i private hjem. Dette er en hjelpende hånd når du skal rengjøre uteplassen, garasjen, bilen eller kjelleren. Her kan du håndtere mindre mengder væske, grov smuss og fint støv uten problemer.

En industristøvsuger er derimot beregnet for profesjonelle. Dette er modellen for de virkelig tøffe arbeidsoppgavene. Vi finner som regel kun industristøvsugere på verksteder, fabrikker og byggeplasser, men de kan også bli brukt under renoveringsarbeid.

Skal jeg velge industri- eller grovstøvsuger?

Hvis du kun skal bruke støvsugeren hjemme, er sannsynligheten stor for at du ikke trenger en industristøvsuger. Dette er som sagt et kraftig redskap som kun brukes av profesjonelle, og en grovstøvsuger vil være mer enn nok til å ta knekken på smuss i og rundt boligen.

Begge alternativene kommer i forskjellige varianter og med ulike funksjoner. Hvis du skal bruke støvsugeren til bilen og mindre garasjer, trenger du ikke å gå for de aller største modellene. Uansett er det lurt å velge en modell som takler vått avfall og væske, da det ofte er fuktighet i både kjeller, bod og på terrasse.

Oppsummering

En industristøvsuger er ikke noe den vanlige forbruker har et behov for. Men for produksjons-automatikk, industrielle virksomheter og arbeid med farlig damp og støv, er dette en optimal løsning.

Industristøvsugere brukes til rengjøring og vedlikehold av lukkede områder, og er svært nyttig på arbeidssteder hvor det ikke er tillatt å slippe ut støv. Jobber du på laboratorier eller med sensitivt maskineri, vil modellen komme godt med.

Privatpersoner går sjelden til innkjøp av en industristøvsuger, og hvis dette er noe du trenger på jobben, vil arbeidsgiver stå for anskaffelsen. Som en vanlig forbruker bør du heller velge en grovstøvsuger, som effektivt hanskes med tøft smuss og væske på hjemmebane.