Renhold i norske hjem

Renhold i hjemmet er noe vi ikke er så glad i å utføre, men vi gjør det fordi vi gjerne ønsker å leve i et ryddig og rent hjem. Mange vasker og rydder mer enn andre, men sånn er det bare, vi er forskjellige individer alle sammen. Man har sikkert hørt uttrykket “støv på hjernen” før.

Det er kjedelig å måtte rydde og vaske etter seg, men det er også nødvendig for vår trivsel og velvære. De fleste av oss er mer avslappet og tilfreds når vi har orden på ting rundt oss og lever i et ryddig hjem. For mange er det også viktig at et hus eller rom er til en viss standard på grunn av sykdom og allergier.

Det trenger heller ikke være vanskelig eller kjedelig å måtte både støvsuge og eller vaske gulvet. Har man tilgang på korrekt utstyr vil dette gå som en lek.

I nesten alle hjem, spesielt nå som det nærmer seg jul, er det ofte en julevask. Denne julevasken er litt mer grundig en den ukentlige vasken man vanligvis tar gjennom året. Men selv julevasken trenger ikke å være verken slitsomt eller anstrengende om man har gode nok vaskerutiner eller i året.

Om flere visste fordelene ved å holde hjemmet rent så vil mange nok vaske mye oftere, og ikke minst mer nøye. Det er faktisk mange gode helseeffekter ved å bo i et rent og ryddig hjem, både mentalt og fysisk. Da har du mer energi til å gjøre det du syntes er gøy, for eksempel å kjøpe krypto eller spille fotball.

Fordeler ved å holde det rent

Husrengjøring er en svært utfordrende oppgave som vi alle må gjøre på et eller annet tidspunkt. Hovedmotivet for å få stedet rent og organisert er å gjøre det innbydende og mest fredelig sted å bo og slappe av på samme tid. Man vil også kunne ha gjester og besøkende ofte, også hvis det er uanmeldt besøk.

Renhold

Men visste du at regelmessig rengjøring:

Dreper bakterier – ved riktig bruk desinfiseringsmiddel og rengjøring vil man kunne greie å fjerne opptil 90 prosent av de daglige bakterien.

Forbedrer luftkvaliteten – dårlig inneluftkvalitet kan utløse allergier, astma og andre pusteproblemer.

Er bra for barn – som leker og kryper mye på alle gulv i huset. Som kjent putter småbarn det de finner på gulvet i munnen, og dette er noe man kan unngå ved regelmessig rengjøring. Barn er også mer mottakelig for bakterier og muggsopp enn voksne, og kan dermed pådra seg sykdommer, allergier, astma o.l.

Bedre kontroll – man vil kunne letter ha oversikt over hvor man for eksempel har lagt fra seg hus og bilnøkler. Finne igjen ting man leter etter uten å måtte lete i alle skuffer og skap.

Reduserer allergier – med mindre støv og annet ulumskheter i luften vil man kunne forebygge eventuelle allergier mye mer effektivt.

Sover bedre – hvem liker vel ikke å legge seg nydusjet i rene sengeklær som dufter nyvasket.

Riktig utstyr

Vi har stadfestet at rengjøring av hjemmet er vanligvis veldig kjedelig og som tar tid, tid vi helst vil bruke på andre ting. Men det er mulig å kunne gjøre rengjøring hjemme på effektive og tidsbesparende måter, og samtidig ha det gøy.

Når man først må vaske og rydde, få med hele familien på det. Del opp huset i soner og alle får sine egne soner å vaske å rydde. Eller gi hver enkelt en bestemt oppgave som for eksempel en støvsuger, en vasker, en tørker støv og en vasker badet. Det vil gå raskere og være mye mer effektivt enn om man skulle gå alene gjennom hele huset og ta rom for rom.

For at det hele skal være mest mulig effektivt så bør man også skaffe seg riktig utstyr til vask. Invester gjerne noen kroner i en skikkelig mopp og støvsuger, slik at man ikke behøver å kjøpe seg nytt etter to-tre bruk. En god støvsuger utgjør mye forskjell når man skal støvsuge gulv og matter.

Siden hele familien er med på rengjøringen så er det viktig å motivere og belønne alle for innsatsen. Lag for eksempel avtale om at man skal ut å spise middag alle sammen når man er ferdig, eller ha en hjemmekveld med god mat som pizza, taco eller noe etter eget ønske osv. For barn spesielt, gir slike avtaler motivasjon og arbeidslyst siden de vet at det venter en belønning når jobben er utført.