Derfor bør du velge en håndholdt støvsuger

Håndholdte støvsugere er ikke lenger det de en gang var – og det er en god ting. Nå slipper du å bekymre deg for støvsugerpose, ledning og slange, samtidig som du får en effektiv og fleksibel støvsuger med på laget. Modellen har blitt forbedret med årene.

Mange forbinder gjerne håndholdte støvsuger med de klassiske hvite husholdningsmaskinene som før i tiden hadde en fast plass på kjøkkenet. Men nå er dette en effektiv hjelper som kan kombineres med trådløse modeller. Vi har sett nærmere på fordelen og hvorfor du bør vurdere en håndholdt støvsuger.

Hvorfor velge en håndholdt støvsuger?

Nå kommer det mange håndholdte støvsugere som er kombinert med trådløse modeller. Dette betyr at du enkelt tar av det nederste leddet på en 2-i-1 trådløs støvsuger for et mindre apparat, eller bruker hele skaftet for best mulig effekt.

Noen foretrekker å støvsuge en gang i uken, mens andre liker å rengjøre boligen litt hver eneste dag. En håndholdt støvsuger er alltid tilgjengelig og er lett å finne frem om uhellet først er ute. Den tar liten plass og gjør det lettere å rengjøre gulv og flater.

Mange tenker at en håndholdt støvsuger ikke kan være like kraftig og effektiv som de tradisjonelle modellene. Men dette stemmer ikke med dagens modeller. Nå kan en håndholdt variant gi like mye kraft som du er vant til.

Les mer: Slik velger du støvsuger

Forskjellige håndholdte støvsugere

Nå finnes det to ulike typer håndholdte støvsugere. Du kan første er en konvensjonell støvsuger, med et munnstykke og et håndtak som en tradisjonell modell. Her er det ofte en støvoppsamler og et skjefte med en innebygd motor.

Den andre varianten kalles for en 2-i-1 modell. Her får du både håndtak, munnstykke-del og et skaft, samtidig som du får en liten avtakbar støvsuger som enkelt kan fjernes fra skjeftet. Denne ekstra funksjonaliteten passer godt for de mindre jobbene.

Det som skiller dem fra hverandre, er i hovedsak bruksområdene. Selv om en 2-i-1 variant er svært allsidig, vil den ikke kunne erstatte en tradisjonell støvsuger. Dette fungerer mer som et supplement, når du også ønsker det et brukervennlig og fleksibelt alternativ i hverdagen.

Hvis du ønsker kraften fra en tradisjonell modell, skal du gå for den konvensjonelle håndholdte støvsugeren. Denne har kapasitet og ytelse nok til å konkurrere med de tradisjonelle støvsugerne. Skal du bruke modellen til hele huset, trenger du også et apparat med mye kraft, kapasitet og et stort batteri.

Fordeler med en håndholdt støvsuger

Den åpenbare fordelen, er hvor mye bevegelsesfrihet du får. Støvsugeren er alltid tilgjengelig, enkel å finne frem, lett å rydde bort og tar særdeles lite plass. I tillegg slipper du å styre med ledninger og støvsugerposer – her samles nemlig alt i en praktisk beholder.

Bilde av cottonbro fra Pexels

Du får effektivitet, enkelthet og friheten til å kunne støvsuge både inne i leiligheten og i bilen utenfor. Her får du enormt mye bruksverdi, noe som også har gjort dem populære. Men som med alle andre produkter, har også disse variantene forskjellige bruksområder.

Noen er sterke nok til å holde en hel leilighet ren og andre er utstyrt med praktisk tilbehør for lett rengjøring av bilen. Som regel kan du bruke en håndholdt støvsuger på alle typer underlag, men noen takler fliser, tregulv og tepper bedre enn andre.

Hvis du har husdyr, kan du også nyte fordelene av en håndholdt variant. Sørg bare for at du ser etter modeller som er spesialutviklet for å hamle opp med pels og dyrehår. Her er det lurt å tenke gjennom munnstykket som kommer med.

Driftstid, rekkevidde og bærekraft

Hvor stor rekkevidde en håndholdt støvsuger gir deg, vil i stor grad avhenge av smusset, mengden og underlaget du jobber med. Disse modellene kan være noe begrenset når det gjelder funksjoner, men det finnes noen som har justerbar hastighet.

Fordelen med dette er at du kan jobbe på en mer bærekraftig måte, spare energi og forlenge driftstiden. Batteritiden varierer mye, men ligge vanligvis på rundt 60 minutter. Legg gjerne merke til hvor lang tid det tar å fullade støvsugeren.

Hvem passer en håndholdt støvsuger for?

Hvis du bryr deg om bevegelsesfrihet, enkelhet og fleksibilitet, vil dette være et godt valg for deg. For de største husene kan batteritiden skape noen problemer, men for hverdagslig bruk og mindre boliger, får du en tilstrekkelig driftstid.

Som allerede nevnt har modellene ulike funksjoner, og du bør derfor tenke gjennom egne behov og bruksområder, før du begynner å vurdere prisklasser. Et godt tips er å sammenligne aktuelle modeller på nettet, slik at du finner en pris du er komfortabel med.