Derfor bør du velge en poseløs støvsuger

Hvor mange ganger har du glemt å kjøpe støvsugerposer? Svaret er trolig mange. Støvsugerposer er heldigvis noe som hører fortiden til. Nå er det nemlig mulig å kjøpe praktiske poseløse støvsugere, og fordelene er mange.

Det finnes utallige varianter av støvsugere på markedet, men den poseløse funksjonen er å finne i både moderne og tradisjonelle modeller. Her sparer du miljøet for unødvendig avfall, du forbedrer inneklimaet for allergikere og du slipper å kaste vekk penger på poser.

Hva er en poseløs støvsuger?

En poseløs støvsuger er akkurat det du tenker at det er – en støvsuger uten pose. I stedet for at støvet samler seg i de klassiske støvsugerposene, bruker disse modellene en beholder som du tømmer manuelt.

Beholderen er som regel gjennomsiktig, noe som gir deg en god oversikt over hvor mye plass som gjenstår i kammeret. Det kan også være fascinerende å se hva støvsugeren egentlig har fanget opp under arbeidsøkten.

Vi har alle opplevd å suge opp smykker, leker og andre eiendeler med en støvsuger. Dette kan være uhyre vanskelig å få tak i, dersom det ligger i en tett pose. Med en beholder kan du derimot enkelt fiske ut smykker og øredobber når uhellet først er ute.

En poseløs støvsuger kommer i forskjellige typer og varianter. Dette kan være moderne og trådløse modeller, eller mer tradisjonelle. Mange tenker gjerne at en poseløs støvsuger kun er de små håndholdte variantene, men dette stemmer ikke. Mange av de klassiske støvsugerne har nå byttet ut posene med en praktisk beholder.

Fordeler med poseløs støvsuger

Bilde av RODNAE Productions fra Pexels

Den åpenbare fordelene med en poseløs støvsuger, er at du slipper å kjøpe inn nye støvsugerposer. Dette sparer både miljøet og lommeboken. De fleste har vært med på situasjoner hvor huset må rengjøres, men det er tomt for støvsugerposer.

Med en beholder kan du permanent stryke støvsugerposer fra handlelisten. Dette er en stor fordel om støvsuger ofte og eller har et høyt forbruk av støvsugerposer. Selv om stykkprisen per pose ikke er overveldende, blir det dyrt i lengden om du går til innkjøp av nye hver måned.

I tillegg har vi ikke noen skikkelig form for resirkulering av gamle støvsugerposer, og derfor er det mer bærekraftig og ikke kjøpe dem i det hele tatt. En annen stor fordel med en poseløs støvsuger, er at støvsugeren ikke mister sugeevnen selv om beholderen er full.

Vanlige støvsugere stopper nærmest å fungere når posen er full, men dette er ikke lenger et problem for poseløse modeller. I tillegg er disse variantene mer allergivennlige. En støvsuger uten pose vil ikke blåse ut varm luft, og du behøver dermed ikke å bekymre deg for støvpartikler og utslipp i luften.

Ulemper med poseløs støvsuger

Det er ikke mange ulemper knyttet til poseløs støvsugere, men det finnes likevel noe du må passe deg for. Når beholderen skal tømmes, vil det alltid være en risiko for at du kommer i kontakt med støvet. Dette er naturligvis ikke farlig, men være irriterende om du ikke tømmer den rett.

Beholdere kan tømmes på forskjellige måter. Noen har et lokk på toppen, en trakt på siden eller kan åpnes fra bunnen av. En bunnåpning er absolutt å foretrekke, da dette reduserer sjansene for kontakt og gris.

Med en bunnåpning behøver du som regel kun å trykke på en knapp, mens du holder beholderen over søppelspannet. Bunnen åpnes, og innholdet faller trygt ned i søppelbøtta. Dersom du har allergikere i hus, gjelder det å være forsiktig med tømmingen.

Det hjelper ikke at støvsugeren filtrerer ut partikler under arbeidsøkten, dersom du lar disse får flyte fritt under tømming. Tøm gjerne innholdet i en egen pose, slik at ikke støvet svever opp når søppelspannet fylles med annet avfall. Kan du tømme beholderen utendørs, er dette også en fordel.

Hvordan velge poseløs støvsuger?

Det er mulig å finne poseløs støvsugere innenfor alle kategorier. Selv om mange tradisjonelle støvsugere fortsatt bruker pose, finnes det også mange som nå kommer med den praktiske beholderen. Velger du en moderne variant, som en trådløs eller håndholdt støvsuger, er du nærmest garantert en beholder.

Du bør derfor heller fokusere på hva du trenger støvsugeren til – brukervennlighet, lydnivå og funksjonalitet, før du ser etter poseløse alternativer som møter disse kriteriene. Når du har bestemt deg for om støvsugeren skal være tradisjonell, oppladbar eller håndholdt, kan du filtrere utvalget etter poseløs.

Med en poseløs støvsuger sparer du miljøet, lommeboken og du forbedrer inneklimaet. Du slipper å kjøpe nye poser og du har alltid full oversikt over hva som befinner seg i beholderen. Poseløse støvsugere er fremtiden og et godt, bærekraftig valg.

Bilde av Tima Miroshnichenko fra Pexels