Støvsuger test: Slik velger du støvsuger

Er det på tide å bytte ut den gamle støvsugeren? Da burde du se på støvsuger tester i forkant. På nett kan du finne mange tester av støvsugere, og disse fungerer som nyttige guider.

Vi har alle forskjellige behov, også når det gjelder husholdningsmaskiner. For å navigere deg gjennom disse testene, har vi sett nærmere på kriteriene som ofte blir stilt. Det er ikke nødvendigvis slik at testvinneren er det rette valget for deg.

Slik foregår en støvsuger test

Når du leser en støvsuger test, bør du legge merke til hvilke kriterier og krav testpanelet har tatt hensyn til. Dette kan selvfølgelig variere. Har du for eksempel husdyr, allergier eller bevegelseshemninger, bør dette prioriteres fremfor andre faktorer.

Som regel vil en støvsuger test ta for seg brukervennlighet, støynivå, utslipp av partikler og oppsugingskapasitet. Videre kan du se på andre faktorer som er viktig for deg, for eksempel vekt, størrelse og lengde på ledningen.

Noen kriterier er viktigere for deg, enn de kanskje er for andre. Vi ser nærmere på noen av punktene det er verdt å merke seg i en støvsuger test, og noen faktorer tester ofte ikke tar hensyn til.

Oppsugingskapasitet

De aller fleste tester vil ta høyde for støvsugerens oppsugingskapasitet. Dette er særdeles viktig å merke seg dersom du har dyr i hus. Har testpanelet tatt hensyn til pels? Eller er det kun menneskelige hårstrå og støv som er testet?

Brukervennlighet

Brukervennlighet kan også være viktigere for noen enn andre. Har du barn som skal bruke støvsugeren? Har noen i familien behov for tilrettelagte funksjoner? Dette er faktorer som er verdt å tenke over, særlig når det gjelder brukervennlighet.

Vekt og tilgjengelighet

Vekt er en faktor som ofte ikke blir nevnt i testen. Hvis du velger en klassiske modell, er sjansene store for at du må bære den opp og ned trapper, og kanskje over dørkarmer. Her vil en lett vekt naturligvis være en fordel.

Dersom støvsugeren er tung, er det en fordel om ledningen er ekstra lang. Da slipper du å bære den og bytte stikkontakt like ofte. Igjen kan vekt være aktuelt dersom du har mindre barn som skal hjelpe til med rengjøring av huset.

Støynivå

Det er ingen hemmelighet at støvsugere lager en god del lyd, men det finnes varianter som er mer stillegående enn andre. Lydnivå blir ofte tatt med i testen, og dette kan også påvirke brukervennligheten. Bor du veldig tettbygd eller i en leilighet med tynne vegger?

Når på døgnet pleier du å bruke støvsugeren? Hvis du jobber på litt ukurante tider av døgnet, kan det være rengjøringen faller på et tidspunkt hvor det er forventet ro og fred i boligblokken. I slike tilfeller lønner det seg å legge vekt på et lavt støynivå, slik at du opprettholder nabofreden.

Dyrevennlig

En støvsuger test har som regel ikke et eget kriterium hvor de sjekker om modellen er dyrevennlig. Men her kan du se på faktorer som munnstykke og oppsugingsevne. I tillegg til at modellen bør takle pels og dyrehår, trenger du også et munnstykke som samarbeider med hårene.

Noen støvsugere kommer med et munnstykke som ikke samler hårene på utsiden. Dette er spesiallagde munnstykker som er gull verdt for familier med firbeinte medlemmer. Hvis ikke modellen kommer med dette tilbehøret, er det verdt å sjekke om det er mulig å kjøpe et slikt munnstykke separat.

Lydnivå kan også påvirke dyrene i familien. Det finnes modeller som har en egen stillegående funksjon, spesielt designet for å skåne hørselen til katter og hunder.

Utslipp av partikler

Alle støvsugere slipper ut partikler når de arbeider, men noen har filtre som minimerer dette utslippet. Har du noen i familien som er overfølsom, har allergi, astma eller bevegelsesvansker? Da kan du med fordel se etter en modell som reduserer eksponeringen for partikler.

Robotstøvsugere arbeider når du ikke er hjemme, og eventuelle partikler vil da ha lagt seg til du kommer hjem igjen. Hvis du vil ha en tradisjonell variant, lønner det seg å lese hvordan testpanelet målte utslippet av partikler under bruk.

Pris

Det er naturlig å legge merke til prisen, men det er viktig å ikke se seg blind på gode tilbud. Du får som regel det du betaler for, men det er ikke sikkert du trenger alle funksjonene til den dyreste varianten.

Oppsummering

Når du jakter på en ny støvsuger, kan tester være en god guide. Husk at du har unike behov og kriterier, og disse bør du ta hensyn til. Ikke gå for den dyreste modellen eller testvinneren, bare fordi den fremstår som best.

Tenk gjennom hva du trenger og sammenlign gjerne produktene på nett i forkant. Slik finner du en modell som møter dine behov, til en pris du er fornøyd med.

Bilde av Kindel Media fra Pexels