En oppladbar støvsuger – fleksibel og tilgjengelig

Synes du det er irriterende å støvsuge med stikkontakt som faller ut og en ledning som alltid er i veien? Da kan en oppladbar støvsuger være løsningen for deg. Moderne støvsugere gjør arbeidet med fleksibelt og enklere.

Tiden med korte ledninger og store støvsugere er heldigvis forbi. Nå finnes det utallige varianter å velge fra, og et av de mest populære alternativene er de oppladbare støvsugerne. Vi ser nærmere på hvordan disse fungerer og om dette er det rette valget for deg.

Hva er en oppladbar støvsuger?

En oppladbar støvsuger fungerer som en tradisjonell støvsuger, men du slipper å irritere deg over ledningen som alltid er i veien. Disse støvsugerne går nemlig på batteri fremover strøm. Det medfølger alltid en dokkingstasjon, også kalt en ladestasjon, som sørger for at batteriet alltid lades opp når støvsugeren ikke er i bruk.

Disse støvsugerne tar opp langt mindre plass enn de tradisjonelle modellene. De er med fleksible, er alltid tilgjengelig og kommer som regel med praktisk beholder fremover en støvsugerpose. En oppladbar støvsuger henger alltid på veggen og er klar til å hjelpe deg når uhellet er ute.

Fordeler

Det åpenbare fordelene er at du ikke trenger å bry deg med verken ledninger eller støvsugerposer. Men det finnes også andre faktorer som har vært med på å øke etterspørselen etter oppladbar støvsuger. Som regel er disse modellene, lette av vekt og enkle å håndtere.

Du trenger ikke å bytte stikkontakt når du beveger deg fra rom til rom, og du trenger heller ikke å slite ut armer og rygg om støvsugeren må bæres opp og ned trapper. Vanligvis er også en oppladbar støvsuger langt mindre en tradisjonelle støvsugere. De henger på veggen og tar opp minimal plass, slik at du kan utnytte lagringsplassen til det fulle.

Oppladbare støvsugere er et moderne fenomen, og kommer derfor med moderne funksjoner. Ofte er de mer stillegående enn klassiske støvsugere, noe som er en fordel dersom du har dyr eller små barn i huset.

Når vi snakker om dyr, må det også nevnes at oppladbare støvsugere kommer i dyrevennlige varianter. Noen har spesialutformede munnstykker som takler pels og hår, mens andre gir deg muligheten til å bytte ut skaffet ved behov.

Ulemper

Selv om en oppladbar støvsuger har mange fordeler, finnes det også noen ulemper du må ta i betraktning. Nå er disse modellene svært kraftige, men det er ikke alltid gitt at de har den samme sugeevnen som tradisjonelle modeller. Har du funnet en variant du liker, gjør du lurt i å dobbeltsjekke effekten før du trekker kortet.

Videre må du også tenke gjennom driftstiden. Ettersom disse støvsugerne går på batteri, vil de også ha en begrenset batteritid. Igjen varierer dette fra modell til modell, men som regel ligger driftstiden på rundt 60 minutter. Det finnes naturligvis modeller som kan gå lengre, men da må du gjerne se etter forskjellige innstillinger som bevarer batteriet.

Hvis du har et stort hus, kan batteritiden bli et problem. Men hvor ofte støvsuger du egentlig i over en time? For de aller fleste vil 60 minutter være mer enn tilstrekkelig, men legg merke til hvor lang tid modellene bruker på å lade seg opp igjen etter bruk.

Tips til kjøp av oppladbar støvsuger

Som med alle typer støvsugere, vil også noen oppladbare støvsuger takle overflater på ulik måte. Har du et hus med kombinert parkett og teppegulv? Finn en modell som lar deg skifte munnstykke eller som kan tilpasse seg et mykere underlag.

Noen oppladbare støvsuger fungerer som en kombinert mopp. Hvorfor ikke vaske gulvet mens du allerede er i gang? Dette er dog ikke en standard funksjon, og du bør derfor se spesifikt etter dette om du ønsker en funksjonsrik modell.

Vanligvis er brukervennlighet noe mange ser etter i husholdningsapparater. Ettersom denne typen støvsuger både er smidig og lett av vekt, trenger du ikke å spesifikt se etter brukervennlige funksjoner. Men det kan være lurt å se etter antall innstillinger og variabel effekt om du ønsker dette.

Det er også mulig å kjøpe et 2-i-1 produkt, som er kombinert med en liten håndstøvsuger. Hvis du ønsker denne muligheten, bør du merke deg at sugeevnen kan være noe redusert, sammenlignet med en konvensjonell oppladbar støvsuger.

Er en oppladbar støvsuger verdt pengene?

I de aller fleste tilfeller, er støvsugeren verdt pengene. Du får en lett og fleksibel modell som alltid er tilgjengelig. Levetiden er lang, og du trenger ikke å bruker penger på støvsugerposer.

Mange opplever også at de støvsugere oftere etter å ha fått en oppladbar variant i huset. Med mindre du har et veldig stort hus og trenger en driftstid på over 1 time, vil en oppladbar støvsuger være et godt valg.

Bilde av Tima Miroshnichenko fra Pexels