Støvsuger best i test: Slik velger du støvsuger

Når du trenger en ny støvsuger, lønner det seg å se på gode tester og guider. Hva som gjør en støvsuger best i test, vil dog variere. En god støvsuger skal møte dine behov, både med tanke på støy, brukervennlighet og bruksområder.

I tillegg kan det være vanskelig å navigere seg gjennom de mange typene som nå er tilgjengelig. En støvsuger er ikke lenger kun en støvsuger. Nå er de trådløse, mobile, håndholdte og automatiske, samtidig som vi fortsatt har de tradisjonelle modellene å velge fra.

Hva gjør en støvsuger best i test?

Hva som avgjøre hvilken støvsuger som vinner testen, avhenger naturligvis av hva testpanelet har valgt å fokusere. Vanligvis tar de høyde for både brukervennlighet, oppsugingskapasitet, utslipp av partikler og lydnivå.

Men pris kan også være en faktor, samt muligheten for å kjøpe ekstra tilbehør. En test vil absolutt gjør det lettere å få en oversikt over hva markedet har å tilby, men det er viktig at du også tenker gjennom eget behov og ønskede bruksområder.

Den støvsugeren som blir best i test, er ikke nødvendigvis den rette modellen for deg. Det kan være vanskelig å fastslå hva du bør legge vekt på, og derfor har vi samlet noen tips og råd som kanskje kan være aktuelle for deg.

Det finnes både tradisjonelle, trådløse, håndholdte og til og med robotstøvsugere på markedet. Alle har sine fordeler og ulemper, avhengig av hvilke funksjoner du trenger, hvor stor boligen er og mengden smuss og støv som samler seg.

Støvsugere for allergikere

Noen støvsugere egner seg bedre for de med allergier enn andre. Her kan det blant annet være lurt å legge vekt på hvor mye utslipp av partikler støvsugeren gjør under økte. Se gjerne etter en modell med et HEPA-filter.

Et HEPA-filter vil nemlig filtrere luften før den sendes ut igjen. Her blir det rengjort for allergener, slik at ikke mange mikroskopiske partikler svever rundt i rommet. Det finnes ulike HEPA-filtreringsklasser og de fineste filtrene ligger i øverste klasse.

Støvsugere for husdyr

Har du en hund eller katt som røyter mye? Da har du nok opplevd for irriterende det er når hår ligger igjen på tepper, tekstiler og gulvet. For at støvsugeren skal klare å fange opp alle dyrehårene, kreves det et spesialutviklet munnstykke.

I dag finnes det heldigvis mange modeller som er skapt for hjem med husdyr. Disse tar effektivt knekken på hår og pels, samtidig som noen kan fjerne dårlig lukt fra tekstiler. Dette er absolutt en faktor du bør vektlegge, dersom du er plaget med mye hår i hjemmet.

Støvsuger for småbarnsfamilier

Hvis du har små barn i husstanden, kan du med fordel vektlegge lydnivå. Det blir gjerne ikke mye tid til rengjøring i løpet av dagen og ofte må dette gjøres etter de små har lagt seg. En stillegående støvsuger er derfor å foretrekke.

Det kan i tillegg være lurt å tenke på håndstøvsugere som et supplement eller alternativ. Det skjer mange uhell med små barn i hus, og da er det praktisk å ha støvsugeren lett tilgjengelig for enkel rengjøring.

Trenger jeg en robotstøvsuger?

En robotstøvsuger gjør utvilsomt hverdagen enklere. Disse er moderne, effektive, men også dyrere enn andre alternativer. Hvis du har en travel hverdag og ikke ønsker å ofre verdifull fritid på rengjøring, kan du la robotstøvsugeren ta opp kampen mot hybelkaninene.

Store hus har også mye nytte av et slikt alternativ. Robotstøvsugeren arbeider med overflatene mens du er på jobb, slik at du alltid kommer hjem til et rent og pent hjem. Ulempen her er at modellen ikke kommer like godt til i alle hjørner.

Bilde av Jens Mahnke fra Pexels

Skal jeg tenke mobilitet eller radius?

Dette er et spørsmål mange stiller seg når de skal kjøpe ny støvsuger. Om det er viktigst å vektlegge fleksibilitet eller arbeidsradius, avhenger i stor grad av boligens størrelse. Hvis du bor i en større bolig, er det også praktisk å ha en lang ledning og mye kapasitet.

For mindre hybler og leiligheter, vil det være naturlig å velge en mindre variant som gir mer fleksibilitet. Her trenger du ikke en lang rekkevidde og mange foretrekker et alternativ som ikke tar opp for mye plass.

Oppsummering

Med disse punktene i bakhodet, skal du være et steg nærmere å finne en støvsuger som er best i test for deg. Du må også vurdere hvilken prisklasse som er naturlig for din økonomi, men husk at en støvsuger er en investering som kan vare deg mange år fremover.

Selv om pris er viktig, må du også tenke på at støvsugeren skal brukes ukentlig – og i noen tilfeller daglig. Hvis det er et husholdningsapparat du skal unne deg, så er det en virkelig god støvsuger.

Slik testes støvsugere: