Er du skyldig å bruke støvsugeren til å fjerne aske fra peisen? Dette er farlig for både sikkerheten din, luftkvaliteten og støvsugeren selv. Når du skal kvitte deg med aske, bør du ikke bruke en vanlig støvsuger, men heller en askesuger.
Det kan virke som et lettvint alternativ, og de aller fleste har brukt sin vanlige støvsuger i peisen en eller annen gang. Men dette kan altså ødelegge støvsugeren og være farlig for inneklimaet og deg selv.
Hvorfor bruke askestøvsuger?
En vanlig støvsuger har ikke det samme filteret og konstruksjonen som en askestøvsuger. Sistnevnte er spesialutviklet for å takle sot og aske på en effektiv og trygg måte. Dersom du bruker støvsugeren over lengre tid i peisen, vil dette resultere i et tett filter, tett støvpose og et ødelagt apparat.
I tillegg utgjør dette en stor risiko for inneklimaet og luftkvaliteten. Støvsugere gir alltid fra seg litt utslipp, og sender luft ut igjen i rommet. Dersom du er uheldig, kan asken brytes ned og males til et pudder som igjen blir sendt ut i boligen. Dette er naturligvis ikke godt for lungene å puste inn.
De fleste støvsugere kommer med en garanti. Denne ryker mest sannsynlig dersom leverandøren oppdager at støvsugeren har blitt brukt i peisen. Det er ikke motoren som ikke tåler asken, men filteret som blir tett. Dette resulterer i en dårlig sugeevne og en redusert sugekraft.
Men det er også et stort sikkerhetsproblem knyttet til bruk av støvsuger i peis. Ofte kan det ligge glød igjen i asken, selv om vi ikke ser dette med det blotte øyet. Varm glød og luftstrømmer er en dårlig kombinasjon. I verste tilfellet kan du risikere at gløden blusser opp og tar fyr inne i støvsugeren.
Slik fungerer en askesuger
En askesuger, eller askestøvsuger, er som regel et rør og en bøtte. Dette alternativet kobler du til støvsugeren din slik at produktet får utnyttet sugekraften. Asken vil derimot ikke havne i beholderen eller støvsugerposen, men i den separate og tilpassede bøtten som følger med.
Selv om du bruker en askesuger, må du fortsatt passe deg for glød. Du skal alltid være sikker på at peisen er brent ut, før du tar fatt på asken. Glød kan overleve i opptil 24 timer, og derfor må du gi peisen god nok tid til å hvile seg kald.
Askestøvsugere kommer med flere filtre som kan ta knekken på soten og askepartiklene. Disse blir ikke blåst ut i rommet på samme måte som en støvsuger. Men dersom det fortsatt finnes glød i asken, kan disse brenne seg gjennom filteret og svi hull. Da mister produktet effekten sin.
Skulle du være uheldig å suge opp glød, er du likevel langt sikrere dersom du bruker en askesuger. Dette utstyret er nemlig produsert i et brannsikkert materiale og har ingen pose som fanger opp støv. Når du bruker sugeren, bør du ha en lav effekt på støvsugeren. Da slipper du at asken fyker alle veier som følge av lufttrykket.
Hvordan håndtere aske?
Når det er på tide å tømme bøtten, kan du heller ikke gjøre dette på lik linje som en støvsugerpose. Aske skal ikke kastet sammen med matavfallet, men bør sorteres som restavfall. Dersom du har sugd opp glød, bør du være enda mer forsiktig.
Det anbefales at varm sot og aske samlet i en solid beholder av flammefast materiale. Her kan stål være et godt alternativ. Hvis du må kvitte deg med det før det er blitt avkjølt, skal dette skje i god avstand fra eventuelt brennbart materiale. Det er ikke uvanlig at det oppstår brann i søppeldunker som følge av varm vaske.
Hvis du kun har fyrt med ren ved, er det mulig å bruke asken i hagen. Da vil asken være helt fri for giftstoffer og kan gi mye næring til plen og planter. Aske er nemlig svært rik på kalium og kalk, noe uteområdet vil sette pris på.
Bærbusker, prydbusker, roser og peoner er svært glad i aske – men sørg for at den er helt nedkjølt så du ikke brenner ned uteområdet. Det er også mulig å legge aske på snø, da den vil trekke gjennom etter hvert og føre til raskere snøsmelting.
Oppsummering
En askestøvsuger er det beste alternativet når du skal kvitte deg med aske fra ovn og peis. Bruker du en vanlig støvsuger vil du skade inneklima, skape en brannfare og ødelegge støvsugeren din.
Det finnes mange askesugere å velge fra, og avfallet kan brukes i hagen eller sorteres sammen med restavfall. Uansett hvordan du håndterer asken, er det aller viktigst at du venter til asken er fullstendig avkjølt, slik at det ikke oppstår brann.